Ota nämä 5 asiaa huomioon vinssin valinnassa.
Vinssi on kätevä työkalu monessa eri tilanteessa. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi mutaan jumiutuneen auton irroittamisessa, veneen nostamisessa tai tukkien vetämisessä perävaunuun. Vinssin valinta voi olla haastavaa erittäin laajasta valikoimasta johtuen. Tässä blogissa käymme läpi erilaisia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon vinssiä valitessa.
Jos tämä blogi ei vastaa kysymyksiisi, kerromme sinulle mieluusti lisää numerossa 010 5484 300.
1. Mihin vinssi kiinnitetään ja mikä on sen vetokapasiteetti?
Ensimmäinen kysymys vinssiä valitessa on vinssin kiinnityskohde. Vinssejä löytyy autoihin liitettävistä (maastoautot, lava-autot, pakettiautot, hinausautot), liikuteltaviin sekä teollisuuskäyttöön ja nostoon tarkoitettuihin vinsseihin. Kohteesta riippuen vinssi kiinnitetään eri tavoilla, jonka lisäksi vetokapasiteetissa on eroja.
Vetokapasiteetti on toinen kysymys, johon tarvitset vastauksen. Jos ostat vinssiä omaan autoosi, on kysymykseen helpompi vastata. Jos ostat vinssiä esimerkiksi hinausautoon, on tarvittavaa kapasiteettia vaikeampi arvioida, koska vedettävän asian paino riippuu tilanteesta. Nyrkkisääntönä vinssin valinnassa voidaan kuitenkin sanoa, että kapasiteetin tulisi olla vähintään 1,5-kertainen vedettävän kohteen painoon suhteutettuna. 2,0-kertaisella kapasiteetilla selviää jo tilanteesta kuin tilanteesta.
2. Sähkövinssi vai hydraulivinssi?
Yleisimmät vinssit on pääasiassa sähkövinssejä tai hydraulivinssejä. Sähkövinssi on hydraulivinssiä huomattavasti helpompi asentaa ja käyttää. Voimanlähteenä sähkövinssi käyttää auton omaa akkua ja on siinä mielessä haavoittuvaisempi kuin hydraulivinssi. Jos auton akku pääsee ehtymään, ei sähkövinssistä ole enää hyötyä.
Hydraulivinssit ovat lähtökohtaisesti huomattavasti voimakkaampia, mutta niiden asentaminen on vaikeampaa. Hydraulivinssi vaatii myös jatkuvasti käynnissä olevan moottorin. Sähkövinssiä voi käyttää auton akun sallimissa rajoissa myös silloin, kun auto on pois päältä.
Sähkövinssi vetää usein nopeammin kuin hydraulinen, mutta sähkövinssiä voi käyttää vain rajatun ajan ennen kuin vinssin moottori ylikuumenee ja sitä täytyy jäähdyttää hetki. Raskaammissa vetotarpeissa hydraulinen vinssi hoitaa tilanteen nopeammin, koska sitä voi käyttää jatkuvasti.
Kokonaisuudessaan hydraulinen on kalliimpi ja hankalampi vaihtoehto, mutta on varmempi vaihtoehto ns. ammattilaiskäyttöön.
3. Vinssivaijeri vai synteettinen köysi?
Yksi suurin vaikuttava tekijä käyttökokemukseen vinssin valinnassa on köysi. Vinssivaijeri on metallista punottu köysi. Vaihtoehtona metalliselle vaijerille on synteettinen, Dyneema kuidusta valmistettu vinssiköysi. Maalaisjärjellä metallinen vaijeri saattaa kuulostaa ilmiselvältä vaihtoehdolta. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen (vertaile vaijerin ja köyden eroja). Seuraavassa synteettisen ja metallisen köyden merkittävimmät erot:
- Metallivaijeri kestää enemmän rasitusta, mutta myös painaa enemmän.
- Metallivaijeri aiheuttaa katketessaan potentiaalisesti hengenvaaran siinä missä synteettinen katkeaa turvallisesti suoraan alaspäin.
- Synteettinen köysi toisaalta kuluu helpommin hinkatessa maaston kiviin ja kantoihin.
- Synteettinen köysi on kalliimpi.
- Metallivaijeria joutuu käyttämään hanskoilla.
- UV-valo kuluttaa synteettistä köyttä, jonka takia sen säilyttäminen ja huoltaminen vaatii hieman enemmän vaivaa.
Metallivaijerin katkeamista varten on olemassa https://www.atlok.fi/tuote/koyden-rekyylinvaimentaja/ kaltaisia painoja, jotka tekeävät siitä turvallisemman.
4. Vedenkestävyys?
Vinssin vedenkestävyys on oleellinen kysymys, jos vinssiä käytetään maastossa. Toiset vinssit on koteloitu ainoastaan roiskeita ja pölyä vastaan, kun taas toiset kestävät täydellistä upotusta veden alle. Luonnollisesti täydellinen vesitiiviys myös kasvattaa hintaa.
Kuten vinssin kapasiteetin suhteen, kannattaa myös vedenkestävyyden suhteen ottaa varman päälle. Jos vinssi hankitaan autoon pahan päivän varalle, eivät ne haastavat tilanteet useinkaan koita kuivina ja aurinkoisina päivinä. Vinssin valinta oikein voi pelastaa päiväsi ja säästää satoja euroja!
5. Langaton vai langallinen ohjaus?
Vinssin turvallisen käytön kannalta on kätevää, jos vinssiä voi ohjata langattomasti, esimerkiksi auton sisältä. Langaton ohjaus myös helpottaa tilanteen hallintaa, kun vinssiä voi ohjata myös hieman kauempaa, eikä johtoja tarvitse varoa. WARN:n vinsseissä on mahdollisuus ohjata vinssiä puhelin-appilla, josta näkee myös muuta vinssiin liittyvää tietoa. Langattoman ohjaamisen heikkoutena on riski siitä, että ohjaimen akku loppuu. Voidaan myös ajatella, että langallinen ratkaisu on vähemmän häiriöille altis.
Langatonta ratkaisua on kuitenkin turha pelätä. Jos langaton systeemi syystä tai toisesta pettäisi, on vinsseihin saatavilla varmistuksena myös langallinen ohjain.
Lopuksi
Vinssi hankitaan usein pelastamaan tilanteesta, jossa muut keinot eivät enää riitä. Tämän takia kannattaa ottaa varman päälle, eikä esimerkiksi säästellä vinssin kapasiteetissa tai sään kestävyydessä. Toisaalta, liian raskaan vinssin asentaminen pieneen kohteeseen heikentää käytettävyyttä ja rasittaa lompakkoa tarpeettomasti.
Vinssin valinnassa joudut tekemään valintoja käyttömukavuuden, vinssin kapasiteetin ja hinnan välillä. Tämän lisäksi on erilaisia lisävarusteita, joista voi olla sinun käyttötarkoitukseen hyötyä.
Jos tämä blogi ei vastaa kysymyksiisi, kerromme sinulle mieluusti lisää numerossa 010 5484 300.
Luotettavimmat sähkövinssit ja hydraulivinssit tarjoaa maailman johtava vinssivalmistaja Warn Industries Ltd.